Svadobný moderátor vs. starejší na svadbu

Množstvo klientov sa ma pýta na rozdiel medzi svadobným moderátorom, svadobným DJ-om a starejším na svadbu. Ako si vybrať vhodného dodávateľa na svadbu? Aké sú moje skúsenosti s moderátorom a starejším na svadbu? 


1. Starejší (mladejší) na svadbu

Starejší na svadbu, je umelec často oblečený v kroji, ktorý na svadbu prináša klasické tradície. Svadbu sprevádza hovoreným slovom často už od svadobných príprav. Starejší prichádza so ženíchom k neveste, kde robí odobierku od rodičov. Svadobných hostí sprevádza na obrad a z obradu na svadobnú sálu. 

Po príchode hostí do svadobnej sály uvíta hostí pri vstupe a vykoná tradíciu rozbíjania a zametania črepov. Starejší často ponúka svadobných hostí nápojmi a koláčmi a hovorí rôzne básničky a svadobné rituály. 

Hostí upozorní ak je „polievka málo slaná a nevesta nebozkaná“, a na iné tradície. Počas svadobnej hostiny a svadobnej party môže starejší organizovať svadobné hry a súťaže. O polnoci býva súčasťou čepčenia nevesty, kde sa jej pýta: „Či chce nevesta venček sňať, alebo hlávku sťať“. Po tomto akte zväčša úloha starejšieho na svadbe končí a voľná zábava pokračuje v rukách svadobného DJ-a, alebo svadobnej kapely.  

Tip: Obľúbený je tiež "mladejší", ktorý príde na svadbu často v obleku. 

mladejsi-svadba-cenajpg


2. Svadobný moderátor  

Svadobný moderátor predstavuje modernejšiu variantu svadobného starejšieho. Na rozdiel od umelca v kroji ide zväčša o umelca v obleku s mikrofónom a tabletom. 

Moderátor na svadbe uvádza hlavné tradície na svadobnej hostine (uvítanie hostí pri vstupe do sály, spoločné jedenie polievky aj svadobné hry a súťaže). O polnoci môže byť svadobný moderátor súčasťou čepčenia nevesty, ktoré môže moderovať, avšak množstvo svadieb túto rolu posúva rovno na folkloristov, ktorí celý akt sprevádzajú spevom tradičných piesní v dobových krojoch. Úloha svadobného moderátora zväčša končí po čepčení nevesty, prípadne hádzaní svadobnej kytice.  

svadobny-dj-cenajpg


3. Svadobný DJ a moderátor v jednom

Veľa klientov za posledné roky práve siaha po kombinácií kvalitného DJ-a a moderátora v jednej osobe. Rola tohto umelca začína po príchode hostí na svadobnú sálu, kedy hrá hudobný podmaz a uvedie príchod mladomanželov do svadobnej sály za potlesku svadobných hostí. Svadobný DJ a moderátor v jednej osobe sa stará o to, aby hostia vždy vedeli, čo sa na svadbe ide diať a nevzniklo žiadne hluché miesto. Moderuje svadobné hry a súťaže, ako aj jednotlivé tanečné kolá a celý priebeh svadby. 

Tip: Termíny sa začínajú rezervovať aj 2 roky dopredu. Overte si moju dostupnosť čím skôr TU. 

dj-svadba-svadobny-djjpeg

svadobny-moderator-starejsi-mladejsijpeg