Čepčenie na svadbu

Čepčenie (začepčenie, odčepčenie) nevesty je obľúbenou ľudovou tradíciou. Snímanie vienka a následne zakladanie čepca pochádza z minulosti. Tento akt znamenal prechod ženy od slobodnej dievčiny do manželstva a vzdanie sa vienka (vienok alebo parta predstavoval nevestino panenstvo a jej slobodu).

svadobny dj epeniejpg

Moderné nevesty často namiesto vienka, používajú závoj, ktorý folkloristi vymenia neveste za čepiec. Pred zložením vienka nevesty dostala dievčina trikrát otázku, či chce „vienok sňať alebo hlavku sťať“?


DSC_7624jpg


Čepčenie sa často stáva vyvrcholením svadobného dňa a je spojené s bielym tancom (redový tanec / vykrúcanka / klobúkový tanec ) v ktorom ženy vytancujú ženícha a muži nevestu. 


svadba-dj-mikejpg


Za tanec svadobčania môžu aj zaplatiť a peniaze hodiť do pripraveného klobúka, či košíka, ktorý drží napríklad krstná mama nevesty. 

Vílovske čepčenie

Vílovske čepčenie je nový koncept čepčenia, ktoré vedú štyri víly. Ide o tanečné a baletné predstavenie s dejom.


cepcice-na-svadbu-odobierkajpg


Štyri víly (dievčatá) v krásnych šatách s kvetinovými čelenkami vo vlasoch tancujú okolo mladomanželov. Celé predstavenie je dojímavé a stáva sa ešte emotívnejším, keď jedna z víl začne spievať dojímavú pieseň, pričom ostatné dievčatá vymieňajú nevestin závoj za čepiec a ženíchovi priväzujú na klobúk vyšívanú stuhu.


svadba-na-klucjpg

cepcenie-vilyjpg


Ako a kde objednať čepčenie?

Časté otázky, ktoré dostávam od mladomanželov sú: Koľko stojí čepčenie na svadbu? Kde sa dá objednať čepčenie na svadbu? Dáš nám kontakt na dobrý súbor na čepčenie? Ktorý folklórny súbor na čepčenie je najlepší. Aké cenové balíky (cenníky) ponúkajú folklórne súbory?

Rád vám poradím TU.


dj-mike-replay-band-cenajpg